Februari (tweede helft)

16 februari en 16 graden celsius. Het is ongekend zacht voor de tijd van het jaar. Dit weer had ik twee weken geleden nog voor onmogelijk gehouden, maar ineens is de temperatuur gestegen tot lente-waarden. De vogels zingen, de rabarber loopt uit en in de kas kan ik lekker in een t-shirt de trays en potten afwassen. Ondanks het naderende carnaval is het gezellig druk in de moestuin.

Moestuin

Er stond nog een grote winterklus op ons lijstje. We hebben een groot verhoogd aspergebed in de moestuin (ongeveer 2 bij 7 meter). Dit bed was al aanwezig toen wij de tuin overnamen van de vorige tuinier. Medetuiniers deden ons voor hoe we onze asperges moesten oogsten, met twee vingers een geultje graven en dan diep steken. We kookten ze en dienden ze op met ham, ei en krieltjes. Gelukkig hadden we geen vrienden uitgenodigd, na twee happen staken we namelijk allebei onze tong uit. Bitter en houterig. De wortelstokken waren al veel te oud. Navraag bij de buren leerde dat de asperges al zeker 20 jaar op dezelfde plek stonden. Professionele telers houden 12 jaar als maximum aan. Enigszins gefrustreerd hebben we de asperges laten doorschieten. In het volgende voorjaar (nu dus) zouden we het bed wel afgraven en van nieuwe teelaarde voorzien. Gisteren was het zover, enkel in t-shirt heb ik het zandbed van dertig centimeter afgegraven en vervangen voor goede grond. Het “nieuwe” verhoogde bed is ideaal voor kruiden, wortelgroenten en voor gewassen die niet goed tegen natte voeten kunnen, zoals uien en knoflook.

De tweede helft van februari is voor mij het moment om de tuin klaar te maken voor het voorjaar. Mits het weer het toelaat natuurlijk. Het onkruid dat de winter overleefd heeft verwijder ik nu. De composthoop is helemaal verteerd en de tuin kan een dikke laag compost nu goed gebruiken. Als goudzoekers zeven we het zwarte goud boven de kruiwagen. De geur doet denken aan humusrijke bosgrond. De peer wordt nu ook gesnoeid. Vorig jaar groeide de boom krom van de vruchten, maar tegen de tijd dat ze rijp waren lagen ze op de grond of hadden de wespen zich er mee gevoed. Dat was mijn straf. Ik liep namelijk maanden te pochen over mijn snoeikunsten en dat ik weleens even zou laten zien hoe je een kruiwagen vol met peren kreeg. Hoogmoed komt voor de val (van de peren).

Dit jaar zal ik met meer bescheidenheid onze perenboom benaderen, in de hoop dit najaar toch echt een perentaart van eigen peren te kunnen bakken. Frambozen en bramen heb ik ook gesnoeid. Wellicht wat aan de vroege kant, maar met de lente in m’n hoofd kan ik de snoeischaar moeilijk wegleggen. Als u een Wisteria (blauwe regen) heeft is dit het moment om ze te snoeien. Wel wacht ik nog even met zaaien, tot maart.

Gras

We kunnen met het gras aan de slag. Het ideale moment om een gazon voor de eerste keer te bemesten is bij een temperatuursom van 300 graden. Dat wil zeggen: de som van de gemiddelde dagtemperaturen vanaf 1 januari, ijsdagen tellen mee als 0. Met een paar dagen van 15 graden gaat het snel, maar we zijn er nog niet. Wel kunnen we nu alvast mosdoder op het gras strooien. Als we over een week of drie gaan verticuteren is het meeste mos dood en dat werkt efficiënt.

Het is nu nog te vroeg om te verticuteren, bemesten en doorzaaien. Link met ons op facebook of instagram en u krijgt een seintje wanneer het moment daar is.

Vijver

Als u een net over de vijver heeft gespannen om het blad op te vangen, kunt u dit nu verwijderen. Laat de vijver verder nog met rust, de watertemperatuur is te laag en de veelal koudbloedige dieren zijn nog in hun wintermodus. Het ziet er gezellig uit, maar weersta de behoefte om de fontein of beekloop al te starten. Zo voorkomt u dat u het relatief warme water van de bodem weg pompt.

Klussen voor nu

Snoeien van fruitbomen en wisteria, winterklussen die nog niet gedaan zijn zoals bestraten of een nieuwe schutting plaatsen. De kas kan gezeemd worden en potjes en bakjes mogen afgewassen worden. Zo voorkom je ziektes in het nieuwe plantgoed. Het is tevens het moment om het geraadschap na te lopen of weg te brengen voor onderhoud.

Mijn favoriete bloem in deze periode is de helleborus. Voor een extra fraai resultaat knipt u nu het oude blad weg. De plant oogt frisser en de nieuwe bloemen komen veel mooier uit. De oude bladeren bevatten vaak lelijke plekken en als het waait kunnen ze de bloemen beschadigen.

Helleborus Orientalis waarbij het oude blad is weggeknipt
%d bloggers like this: