April

De eerste keer in T-shirt in de tuin werken en in de pauze geen vest nodig hebben is voor mij het teken dat het voorjaar is begonnen. Het is geen goede april als er niet een paar dagen met heerlijk lenteweer genoten kunnen worden. Dit heerlijke weer kan worden afgewisseld met heftige hagelbuien en nachtvorst, dat is geen klimaatverandering, dat is april

Alles staat nu in het teken van groei. De maand begint veelal met bruine aarde en het gazon nog een slaperig wintergroen. Aan het einde van de maand is overal nieuw blad te zien en het gras groeit dat het kraakt. Het mooie van april is dat ondanks de overdaad aan groei er nog veel meer te wachten staat in de rest van het seizoen.

Wat te doen in de tuin:

Na het snoeien, spitten, mulchen en verticuteren van vorige maand zien we nu de resultaten van onze arbeid in de tuin. de planten lopen uit en het gazon is begonnen aan de jaarlijkse groeispurt. we kunnen de maaier starten, want tot de eerste hittegolf zal het gazon elke week een knipbeurt nodig hebben. Ergens in april zou ik ook de graskanten mooi afsteken, de borders zijn nog bescheiden in hoogte en de planten hangen niet over het gras. De strakke graskanten zullen dus extra in het oog springen. Voor wie het nog niet gedaan heeft, dit is het moment om vaste planten te scheuren en de border te verjongen. Geef stekjes van mooie (en niet woekerende!) planten aan vrienden en kennissen.

Voor de moestuiniers die net als ik vorige maand de tomaten, aubergines, komkommers en paprika’s gezaaid hebben, is nu het moment aangebroken om de zaailingen te verplanten in individuele potjes. Bij ons staan deze jonge plantjes in de vensterbank in een rekje van IKEA, VACHSER genaamd. Bovenin zitten ledlampen die daglicht nabootsen. Het werkt echt, want als we de lampen een dag vergeten in te schakelen (ochtendstress) dan groeien de planten richting het raam in plaats van richting de lampen. Als u nog niet gezaaid heeft, dan kan dat nog gedurende heel de maand april.

De dahlia’s heb ik uit de kelder gehaald en opgepot in nieuwe compost. Ik zet vervolgens de dahlia’s in de kas om er lekker de groei in te krijgen. Een deel van de eerste scheuten knip ik af om nieuwe planten te stekken, hoe dat in z’n werk laat ik volgende maand zien.

Voor de gelukkigen met een vijver is april de maand om daar ook orde op zaken te stellen. Een waterlelie die te groot geworden is, mag nu worden ‘opgevist’ en gescheurd. Filters mogen worden doorgespoeld, uiteraard zonder gebruik te maken van zeep. De vissen en andere dieren reageren op het warmere weer en zullen honger krijgen, het voeren kan beginnen.

Als het goed is krijgt u ook veel bezoek van vogels in de tuin, op zoek naar een plaatsje voor een nest. Zorg voor voldoende nestmogelijkheden. De website van de Vogelbescherming staat vol met nuttige tips. Zorg voor voldoende struiken en voedsel in de tuin en hang de nestkastjes niet te dicht bij het huis. Ieder z’n privacy zal ik maar zeggen.

April is een drukke maand in de tuin, maar raak er niet gestresst van. Als u in de winter zaken niet gedaan heeft kunt u ze alsnog doen, of stel ze uit tot volgend jaar. Vergeet ook niet om af en toe gewoon te genieten van de tuin, het voorjaar vliegt voorbij

Het gazon kleurt langzaam groen
Dahlia’s in de kas
De eerste jonge uitloper van een dahlia
%d bloggers like this: