Mei

De lente gaat van april naar mei in een hogere versnelling. Door de langere dagen en het toegenomen bladoppervlak gaan planten nu echt hard groeien. In de stad worden gevels versierd door prachtige Wisteria’s. De kastanjes maken nu hun kenmerkende roze en witte kaarsen  en uiteindelijk krijgt ook de traagste beukenboom zijn nieuwe bladertooi. Ook in de moestuin is er genoeg te zien. De tulpen staan in volle glorie, de aardbeien bloeien en de composthoop geurt naar heerlijke bosgrond. Maar, er is werk aan de winkel.

In de kas kan ik niet meer lopen. De vloer is bedekt met zaai en stekgoed in kratten, ik breek  bijna een been als ik water wil geven. De tomaten en paprika’s genieten van de warmte. Het blijft me altijd verbazen dat een zaadje binnen een paar maanden een plant van drie meter kan voortbrengen die vervolgens bijna bezwijkt onder het gewicht van de vruchten. Dit jaar hebben we de courgettes later gepland dan vorig jaar. De ervaring leert dat ze al snel uit hun pot groeien, maar dat het dan buiten nog te koud voor ze is. Ook de aubergines doen het goed en het zijn echte warmteliefhebbers, de plantjes dicht bij de deur van de kas lopen iets achter op de planten in het midden van de kas. Ze staan kennelijk niet graag op de tocht. Bij elke watergeefbeurt in de kas mengen we een vloeibare meststof door het gietwater. Op deze manier krijgen we sterke planten die goed bestand zijn tegen ziektes. Dit jaar gebruiken we Terra Grow van Plagron.

De dahlia’s in de kas kunnen bijna naar buiten, maar niet voordat er stekjes van genomen zijn. Met een scherp mesje snijden we jonge scheutjes zo dicht mogelijk bij de knol af. Deze planten we in een lichte potgrond (meestal mengen we potgrond met zaai-en stek grond). Ze wortelen binnen acht weken en blijven de hele zomer in de kas tussen de tomaten staan. Van september tot november gaan ze even naar buiten om af te harden en een knolletje te vormen, maar voor de eerste nachtvorst gaan ze weer veilig naar binnen.

In de tuin zijn nu twee zaken van belang: wieden en zaaien. Met groeizaam weer staat de tuin in no-time groen van het onkruid. De meeste onkruiden wieden we met de hand, voor heermoes en akkerwinde pak ik een kwastje met round-up en mcpa en stip ik ze aan. Dat is niet biologisch, maar met een voltijds baan en een grote moestuin moeten er keuzes gemaakt worden. Wortelen en bietjes zijn gezaaid en de uien en sjalotten lopen al mooi uit. Dit jaar experimenteren we met ‘interval’ zaaien. We zaaien niet alles in één keer, maar met tussenpozen van 3 weken, om hopelijk de oogst ook te spreiden. Ook de bloemen, zoals de Cosmossen en Zinnia’s laten hun eerste echte blad zien.

Voor zacht fruit zoals bramen en frambozen is het nu het moment om de ondersteuning te controleren en de jonge uitlopers netjes vast te maken. Ook kasdruiven kunnen nu uitgedund worden om verder te gaan met minder, maar sterkere takken.

De gazonliefhebbers hebben al heel wat maairondes in hun logboek kunnen noteren. Het is nu tijd om zaken bij te sturen. Waarschijnlijk is het gazon toe aan een tweede bemesting. Zorg voor een sterk en dicht gazon voor het zomer is en je zult minder last hebben van eventuele zomerdroogte. Onkruiden hebben in een dichte grasmat ook minder kans. Indien er grote wortelonkruiden in het gras zitten kun je deze het best met de hand verwijderen, (paardenbloem, weegbree). De temperaturen zijn nu voldoende om kale plekken succesvol bij te zaaien. Voor een mooi resultaat en geslaagde kieming is het goed om de kale plek eerst los te werken met een hark. Vervolgens zaaien en aandrukken met de voeten of een walsje. Tot slot het vers gezaaide gras  afstrooien met een laagje compost of potgrond.  Als het zaaigoed eenmaal nat geweest is, door bijvoorbeeld een regenbui, dan mag het absoluut niet uitdrogen.  De jonge grasplant heeft nog geen reserves en slechts energie voor 1 geslaagde ontkieming. Het nieuw gezaaide gras pas maaien vanaf een centimeter of 7.

Op en top lente
De sjalotten, uien en knoflook staan in een verhoogd bed. Zo staan ze in geval van veel regen nooit lang met natte voeten.
Geen ruimte meer om te lopen in de kas. Links staan de dahlia’s, rechts de tomaten en op het pad dragon, basilicum, gestekte dahlia’s en hulstplantjes.
%d bloggers like this: