Juli

Eind juni kende een paar zeer warme dagen. Ik moest direct denken aan de zomer van vorig jaar, het zal toch niet weer zo heet worden? Gelukkig voor de tuinder begint juli een stuk koeler. Dat betekent minder water geven, geen schaduwnet op de kas en minder temperatuurfluctuatie onder glas. Dit is eigenlijk heel kalm weer voor de tuin en ook wij vinden dit heel erg prettig

De tomaten en komkommers in de kas hebben inmiddels het dak bereikt. Het voelt heel rijk om tussen planten te lopen die groter zijn dan wij, volgeladen met tomaten en komkommers.  We toppen de planten wel, de energie zal dan meer naar de vruchten gaan. De eerste komkommers hebben we geoogst, ze zijn heerlijk, maar we hebben geleerd dat ze liever in een wat beschaduwde kas staan dan in een kas in de volle zon. Door de grote verschillen in dag en nachttemperatuur in de kas met veel zon krijgen de komkommers een rare vorm. De tomaten dragen allemaal vrucht. Hier ben ik in het groeistadium iets te scheutig met plantenvoeding geweest, waardoor een paar vruchten last hadden van donkere plekken aan de onderkant (de Engelsen noemen dit blossom-end rot). Een ziekte die voorkomt bij overbezorgde tuinmannen. Er zit kennelijk een keerzijde aan het te veel vertroetelen van planten. Minder mest geven en de foute tomaten verwijderen, het verschijnsel verdwijnt dan meestal vanzelf.

De aubergines in de kas beginnen nu ook vrucht te dragen. niet alle bloemen veranderen in een vrucht, sommige bloemen vallen op de grond. De bloemen worden met een kwastje bestoven, maar misschien beslist de plant alsnog wat een haalbaar aantal vruchten is. Geheel tegen mijn verwachting in laten de paprikaplanten buiten al vruchten zien, in de kas zijn ze nog in het bloeistadium.

De zomer is tevens het moment voor het zachte fruit. De laatste aardbeien, de eerste frambozen, het smaakt allemaal heerlijk. Als we ’s avonds door de tuin lopen om wat te wieden of water te geven snoepen we af en toe een framboos. Dat is telkens weer een cadeautje. Ze zijn zo lekker dat het bijna zonde is om ze te verwerken in een dessert, puur komen ze het beste tot hun recht.

Verder zijn de courgettes, bietjes, wortelen en koolrabi klaar om geoogst te worden. We hebben in het voorjaar ook tuinbonen gezaaid en de planten hebben inmiddels mooie peulen. We wisten alleen niet wanneer we ze konden oogsten. De duiven wisten dit wel en waren ons voor. Zodra we de sporen zagen hebben we het menu voor die avond omgegooid en boontjes klaargemaakt. Ik gun een duif best een boontje, maar het merendeel moet toch echt mee in de fietstas.

We genieten van de bloemen en snijden regelmatig dahlia’s af voor op de vaas.

Werk van de maand:

Moestuin:

Houdt de planten voldoende vochtig, veel gewassen hebben in het laatste stadium voldoende water nodig om mooi vol te kunnen groeien. Pas op bij tomaten, te veel water kan de vruchten doen barsten. Houdt het onkruid bij, zeker tussen de uien. Uien hebben de neiging om ruimte te geven aan onkruid waardoor de ui zelf klein blijft.

De zomer is nu begonnen, maar het wordt wel stilletjes tijd om over het najaar te denken. Welke kolen gaan we zetten? Doen we dit jaar spruitjes? Zaaien kan vanaf nu. Als je na het zaaien gelijk drie weken op vakantie gaat zou ik wachten met zaaien tot wanneer je weer terugkomt.

Geniet van de oogst, maak er heerlijke gerechten mee en verras vrienden met het lekkers uit je tuin.

Siertuin:

Na de langste dag maakt de ‘haast’ in de tuin ruimte voor meer rust. In de zomer groeien veel planten trager dan in mei en juni. Het grasmaaien zal op een lager pitje kunnen. Misschien zijn de hagen reeds toe aan een scheerbeurt, maar dit kan ook prima in augustus. Voor een lang bloeiseizoen van bijvoorbeeld rozen is het van belang om de dode bloemen tijdig uit te knippen, dit geldt tevens voor vlinderstruiken en vele eenjarigen. Controleer de vijver op overbegroeiing en corrigeer indien nodig. Verder is ons advies om lekker op een loungebank in de tuin plaats te nemen en te genieten van de zomer.

Uit de tuin, zo naar de keuken
Het oog wil ook wat in de moestuin
%d bloggers like this: