September

Melancholie vind ik een prachtige en zeldzame emotie.  Bij mij komt ze op wanneer ik met een tevreden gevoel ergens afscheid van neem, van klasgenoten op een laatste schooldag, van collega’s als ik van baan verwissel of wanneer ik op een plek ben die me herinnert aan een leuke tijd die al lang verstreken is. September maakt deze emotie ook bij me los. De tuin staat vol prachtige groenten en fruit, maar het einde van het productieve seizoen in de tuin is nabij. Elke dag nemen we steeds verder afscheid van de zomer. De natuur lijkt ook te voelen dat de zomer tussen de bladeren door glipt. De kleuren zijn intenser en planten lijken zich te warmen aan de laatste zomerzon. Veel planten, zoals paprika’s en pompoenen, reageren op het korter worden van de dagen waardoor de vruchten afrijpen.

Verval heb ik altijd mooi gevonden, bij mensen, maar ook in de tuin. Iets zo lang mogelijk toonbaar houden is voor elke tuinier een uitdaging, ook al weten we dat uiteindelijk de eerste nachtvorst de grote gelijkmaker zal zijn. Maar zo ver is het nog niet. September is eigenlijk best een drukke maand in de tuin. We hebben in de moestuin nog volop te oogsten en er is zelfs nog mogelijkheid om te planten voor oogst in het tweede deel van het najaar. Het is tevens een ideaal moment om stekken te nemen, zaden te verzamelen en de laatste vormsnoei te knippen voordat het weer echt omslaat.

In de moestuin:

Dit jaar krijgen we veel pompoenen. Voor een eerste inschatting van de oogst ben ik tussen de bladeren alvast eens gaan tellen. Ik telde 35 vruchten. Als we elke week een pompoen verorberen, dan zouden we in theorie tot Koningsdag voldoende hebben. De ervaring leert dat de pompoen ons dan de neus wel uitkomt, dus vanaf november beginnen we met uitdelen. Even een tip voor mezelf voor volgend jaar: plant meerdere soorten! In een zakje zitten vaak tien zaden van dezelfde soort, dus wij hebben dit jaar een woud aan flespompoenen, een beetje variatie had leuk geweest. Om de pompoenen goed af te laten rijpen is het goed om de bladeren rond de vruchten uit te dunnen. Als jij de pompoen kunt zien, kan de zon er ook bij.

Er zit nog veel groeikracht in de tomaten en soms ontwikkelen ze zelfs nieuwe kleine vruchtjes. Toch is het beter om deze te verwijderen. Met het korter worden van de dagen zullen vruchten die nu nog maar een centimeter groot zijn niet meer volgroeien en rijpen. Het best kunnen we zoveel mogelijk bladeren verwijderen die het zonlicht van de vruchten wegneemt. De focus ligt nu op het laten rijpen van tomaten die groot genoeg zijn.

Als u nog koolplanten kunt bemachtigen, of misschien zelf kolen gezaaid heeft, is het nu de tijd om ze uit te planten. Ik heb mijn kolen vorige week zaterdag geplant. Dinsdag ging ik ze water geven, maar de vogels hadden ze allemaal opgegeten. Op zich is dat een compliment, maar voor alle zekerheid heb ik de nu nieuwe gekochte plantjes gelijk met een net beschermd.

In de siertuin:

September is een ideale maand om met het gras aan de slag te gaan. De bodem is warm en er is voldoende neerslag. Kale plekken kunnen nu worden ingezaaid. Eerst de bodem met een hark loshalen en vervolgens het graszaad dun aanbrengen. Licht aandrukken met de voeten en eventueel afdekken met een dun laagje compost. Het najaar is ook ideaal om te verticuteren en te beluchten. Meer informatie hierover vind je via het menu bovenaan de webzijde.

Als u in de tuin een mooie hortensia, vlinderstruik of vijg heeft, is dit een goed moment om stekken te nemen. Zoek hiervoor een tak zonder bloem en snij deze af waar ze al een klein beetje begint te verhouten, net onder een bladoksel. Plant deze stek in luchtige stekaarde en zet ze weg op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Houd vochtig.

Geniet van de tuin in september.

Martha oogst een Coeur de Boeuf tomaat
De tweede poging om boerenkool te planten
De groenten voor deze week
De gestekte dahlia’s gaan de kas weer in
Overtollig blad van de tomaten wordt weggeknipt, zo kan het zonlicht de tomaten beter bereiken
%d bloggers like this: