Juni & Juli

Wellicht heeft u gemerkt dat het stiller dan gebruikelijk was op deze website. Dat komt omdat we verhuisd zijn en de verhuizing had bij mij nogal wat voeten in de aarde. Ik blijk een boom te zijn die zich moeilijk laat verplanten. Door de verhuisperikelen, drukte op het werk en de veranderingen in de wereld om ons heen heb ik mezelf even wat rust gegund. De telefoon in een hoekje gelegd en de boel even de boel gelaten. Ook de moestuin heeft in deze periode minder aandacht gekregen dan gebruikelijk en daardoor is het daar nu wat wilder dan gepland. In het begin heb ik me daar nog tegen verzet en ben ik als een wilde gaan wieden om alsnog te proberen de tuin in rij en gelid te zetten. Dat doe ik nu niet meer. De tuin is prima, ook als ze wat wilder is. Ik gebruik de tuin nu nog meer dan anders om tot rust te komen en mezelf weer op de rails te zetten. Er is gelukkig genoeg te oogsten en genoeg te laten zien, ik neem je mee op een ronde.

De oogst van vandaag.

Allereerst de kasdruiven. Ze staan er naar mijn idee prachtig bij. Achteraf gezien had ik ze misschien nog meer kunnen krenten om grotere druiven te krijgen, maar voor een eerste jaar met oogst vind ik het heel netjes. Trouwens, ik betrap me hier weer op perfectionisme, nergens voor nodig, het zijn prima druiven. Om de vier weken knip ik het overtollige blad weg zodat de trossen voldoende licht vangen. 1 keer per week krijgt de druif een flinke slok water met wat voeding, net als de tomaten die dezelfde kas delen. Ook uitlopers van de druif knip ik weg, de plant hoeft niet groter te worden. Deze uitlopers zijn trouwens ideaal stekmateriaal.

De Frankenthaler heeft nog wat zon nodig om goed af te rijpen.

Dit voorjaar heb ik uitvoerig geschreven over de lessenaarkas. De houten bak met schuine ruiten om planten in te kweken. Zoals gezegd heb ik er twee meloenplanten in gezet en ze dragen zowaar vruchten! Dit had ik, zeker in deze Nederlandse zomer, niet verwacht. Zodra zich een paar vruchten gevormd hadden heb ik nieuwe uitlopers van de plant telkens afgeknipt, zo concentreert ze zich op het maken van mooie meloenen. Elke week geef ik de meloenen water met voeding.

Een Cantaloupemeloen in de lessenaarkas.

De tomaten in de kas doen het dit jaar niet naar verwachting. Er zit redelijk wat schimmel op het blad, ondanks dat ik de grond vervangen heb. Misschien moet ik volgend jaar de ramen aan de binnenkant ook eens een goede wasbeurt geven of een jaartje overslaan met tomaten. De buitentomaten doen het gelukkig wel goed en ook de aubergines die buiten staan dragen veel vruchten. De Turkse buurman heeft me dit jaar goed verwend met pepers, gelukkig zijn ze niet te heet en kunnen we ze in de keuken goed gebruiken. Ze groeien gewoon buiten tussen de aubergines en de paprika’s.

De tomaten die buiten staan blijken goed tegen het wisselvallige weer te kunnen.

In mei en juni heb ik minder tijd doorgebracht in de tuin dan ik zou willen. Eigenlijk is dat raar want van de tuin laad ik mijn batterij altijd op. Inmiddels heb ik de weg naar de tuin weer gevonden en hoop ik dat ons nog een mooi najaar te wachten staat. Er zijn in elk geval genoeg klussen om mee aan te vangen.

In de moestuin

Zomerdragende frambozen moeten nu gesnoeid worden. Ze bloeien op tweejarig houdt, dat wil zeggen dat de nieuwe takken die zich nu vormen de vruchten voor volgend jaar dragen. De nieuwe takken kunnen opgebonden worden zodat het raamwerk voor volgend jaar ontstaat. De zomer is tevens de tijd van oogsten, emmers tomaten, courgettes, boontjes, paprika’s en aubergines. Het is nog niet te laat om aan de wintergroenten te denken, de koolplanten kunnen nu worden uitgezet.

Oogst courgettes als ze klein zijn, ze hebben dan veel meer smaak.

In de siertuin

Zomer in de siertuin betekent voor mij altijd een relatieve rust. Het gras vraagt doorgaans wat minder aandacht. Wel slijp ik alvast mijn messen van de heggenschaar al wacht ik met knippen tot halverwege augustus. Uitgebloeide vaste geraniums kunnen worden teruggeknipt. Met een gieter water en misschien een beetje organische mest zullen ze zeker nog een keer herbloeien. Blijf de uitgebloeide bloemen knippen uit rozen, dahlia’s en eenjarigen. Zo blijft u kleur houden tot ver in het najaar.

%d bloggers like this: